?

Hva kan jeg gjøre for å få bedre selvtillit og selvfølelse?

Kvinne 22 . 31 Oktober 2019
Spørsmål

Hva er det man konkret kan gjøre for å få bedre selvtillit og selvfølelse, i tillegg til å minske den perfeksjonitiske bekymringen? Tenker da i form av kognitiv terapi og øvelser man selv kan gjøre

Kvinne (22)
Psykologen svarer
Hei!
Det finnes mye selvhjelpslitteratur og mange tips rundt selvfølelse og selvtillit fra forskjellige psykologiske tilnærminger. Jeg vedlegger en artikkel og to videoer du gjerne kan kikke på. 
 
Opplevelse av å ha lav selvtillit og selvfølelse, samt tilknyttede utfordringer som perfeksjonisme, er noe mange unge kjenner seg igjen i. Å finne ut av hva du får til nå, hva du kan få til bedre ved å øve og hva du ikke får gjort så mye med og derfor heller bør øve på å akseptere, er en prosess som tar tid. En blir vanligvis bedre kjent med seg selv, inkludert sine styrker og svakheter, med erfaring.
 
Å finne ut av hva andre og du selv liker og verdsetter ved deg selv er en tilsvarende prosess. Det er utfordringer knyttet til å tolke tilbakemeldinger fra andre og til å finne rimelige standarder å sammenligne seg med. Det er blant annet fordi det er mye ved andre vi ikke kan se direkte, som hva de egentlig tenker og føler og hvilken historie som ligger bak det de viser og får til.
 
Å stille spørsmålstegn ved det du tolker og tenker "automatisk" kan være en god begynnelse. Mange kan ha nytte av å bli vennligere med seg selv og behandle seg selv mer omsorgsfullt, som om de så på seg selv fra perspektivet til en god venn eller annen som vil ditt beste i livet. 
 

Jeg håper du har nytte av tipsene og/eller kursene. Regn med at det kan ta tid og regelmessig innsats for å innarbeide nye måter å være på overfor deg selv. Prøv å være vennlig og tålmodig med deg selv rundt dette også! 

Lykke til!

Vennlig hilsen psykologen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?